dilluns, 10 de novembre del 2014

EL NAIXEMENT DEL TURISME LITORAL A LA SAFOR




CONFERÈNCIA
Divendres 14 de novembre, a les 20 h.
Casa de Cultura de Daimús



El naixement del turisme litoral a la Safor,
a càrrec de
Jesús Eduard Alonso, Director de l’Arxiu Històric 
de la Ciutat de Gandia.




JESÚS EDUARD ALONSO. Natural de Gandia és llicenciat en història contemporània per la Universitat de València i diplomat superior en arxivística i gestió de documents per la de Barcelona.  Director de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Gandia i President de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians.



Ha publicat diverses obres relacionades amb l'arxivística així com una cinquantena de treballs al voltant d'història eclesiàstica, militar i social dels darrers segles. Destaca la seua vocació divulgativa amb la seua Història de Gandia, La Xara Edicions (2010), amb Història de la Safor Edicions La Xara (1998) i amb Miramar història pròxima, Ajuntament de Miramar (2007) a més de nombroses col·laboracions periodístiques i les breus històries de pobles de la comarca editades per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en la seua col·lecció Toponímia dels pobles valencians.

Des de fa anys ha coordinat revistes (entre elles Espai Obert), ha realitzat conferències i ha treballat al voltant la història contemporània de les Comarques Centrals del País Valencià. Ha estat membre del Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell de la Safor i ha codirigit i presentat el programa de la televisió local de Gandia Des del Record.
En el camp de la biografia ha estudiat diversos llinatges i ha publicat De la Safor a la Cuba Colonial. Vicent Alcalá de Olmo un militar emprenedor (1999) i Saenz de Juano, dins de la col·lecció 'Arxius i famílies' (2002); més recentment, junt a Manel Martí, Les memòries de Josep Pastor: viure a l'Oliva del segle XIX (2006). Formant part del Col·lectiu Espai Obert, va participar en l'obra col·lectiva Repensar les Comarques Centrals Valencianes (2002).
Va promoure la creació de la Universitat d'Estiu de Gandia, de la qual va ser coordinador en les seues quatre primeres edicions (1984-1988).

El seu primer llibre fou Sant Jeroni de Cotaba: desintegració feudal i vida monàstica. Segles XVIII i XIX, (1988).

L’últim llibre en el qual ha intervingut és La transició democràtica: mirades i testimonis (2013),  on intenta donar una visió global de la transició democràtica i aportar testimonis directes viscuts pels seus protagonistes a la Safor. 


                                                                                                                                                   (FONT: VIQUIPÈDIA)

A banda d’aquestes obres, cal destacar també les diverses reflexions que realitza en el seu magnífic bloc QUIMERES , on en la seua última entrada, EL TURISME QUE HA CANVIAT LES NOSTRES VIDES, ens parla de la seua pròxima conferència que realitzarà a Daimús, publicació que comença així:

Ningú no pot negar que la nostra comarca i bona part del litoral valencià han experimentat una transformació, física i urbanística, radical. Gandia, Daimús o qualsevol poble costaner són exemples palesos d'eixa transformació, que apareix clarament reflectida en l'estructura urbana i fins i tot demogràfica...

                                              Imatges: Biblioteca Valenciana.

Us adjuntem un breu resum del que tractarà en aquesta conferència, prometedora, interessant i suggeridora.

RESUM

Durant les darreres dècades, el turisme residencial ha canviat i sovint ha duplicat els nostres pobles i ciutats, tot incidint en les formes de viure, la demografia i l’economia. Això no ha estat sempre així. Les antigues platges desertes i brutes eren porta d’invasions piràtiques i de pestes mentre que deveses i marjals acollien malfactors i cultius d’arròs associats a les febres palúdiques. De la por hem passat al plaer i la festa, tot passant per la cura de la salut, associada als antics balnearis.  En tot el procés es superposen i s'interrelacionen els plànols local i foraster i en ell conflueixen també diversos factors, com ara la sociabilitat burgesa i la popular, la configuració de la xarxa de comunicacions o la progressiva percepció positiva i saludable del mar, les ones i la platja.

Publicitat, any 1972
Miss platja de Daimús, 1973

Imatges: Hemeroteca ABC, 1972,1973. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada