dimecres, 30 de maig del 2018

CRÒNICA DE LA RUTA AL XARPOLAR DES DE MARGARIDA





BELL I PERFUMAT XARPOLAR

Totes i cadascuna de les lletres que formen el mot "maig" salten alegrement  damunt d'un matalàs cada vegada que les pronuncie. Per això m'agrada aquest mes; perquè les cireres trauen el nas roig i els nispros, embolcallats d'un groc camuflat, ens alegren la vista... i la vida. Perquè em recorda la innocent infantesa, plena de flors i resos. 


Perquè és un plaer baixar els vidres del cotxe i conduir per la serpentejant carretera que travessa la Vall de Gallinera,  veritable show de colors i olors.

I em va agradar retornar al confí de la Vall de Gallinera, allí on conflueix amb l'encisadora Vall d'Alcalà i amb l'estimada Margarida, de tant records íntims. Allí on la Marina es transforma en  Comtat.

Va ser l'últim dissabte del mes de maig. En aplegar al poble,  Margarida, vaig comprovar que moltes de les amigues i companyes havien acudit a aquella  cita promoguda per diferents  grups amants de la natura, la cultura i la història.
Un tel suau cobria el cel, alhora que un vent lleu i fresc feia moure les fulles dels arbres. Caminàrem a la recerca del Xarpolar, aquell potent poblat iber que dominava aquesta part del país, entre bancals treballats i abandonats, a la vora d'un generós barranc que alletava petites hortes. Passàrem per les parets del cementeri, ben endreçat, mentre el camí s'inclinava suaument. Deien les companyes que travessàvem el Racó de la Sort. 





Prompte aplegàrem a un petit bosc i ens endinsàrem per un caminoi difícil de reconèixer. L'ascensió ara es feia feixuga a través d'una empinada cresta que semblava infinita, àmpliament compensada per un esclat d'aromes agradabilíssima. Amb molta paciència, algun glop d'aigua i petites aturades, vam arribar al vell poblat iber, desert, irreconeixible. 






Vaig esmorzar amb gana, observant unes vegades com les meues companyes  s'empassaven els entrepans  i d'altres com contemplaven el bell paisatge que s'albirava. El sol i el vent, acompassadament, m'acaronaven la cara.




Aviat es formà un rogle. Encuriosida, mentre m'hi acostava vaig escoltar les primeres paraules d'un dels nostres companys. Era, en van dir, Ignasi Grau, professor de la Universitat d'Alacant i gran coneixedor ( i enamorat) del món iber. No és el moment ara de fer una ressenya de tot allò que va dir, ja que ara seria incapaç de recordar-ho tot. Sé que va ser una classe magistral  que ens va  ajudar a descobrir i entendre  la vida, els costums, les lluites i les pors dels nostres ancestres. Impressionant. 






Vam recórrer pam a pam tota l'oppidum ibèric, sembrat de ceràmica diversa que el nostre professor identificava instantàniament. Sorprenent. 





La baixada fou complicada, pel pendent i pel sòl pedregós. Els malucs treballaren de valent, res comparable a l'immens esforç que havien de fer cada dia els nostres avantpassats que vivien en aquest contrada.  




                                                         (...)

En una racó bucòlic de la casa rural de Margarida dinàrem exquisidament. Protegits amb mantes, ens defeníem d'un vent frescal que ens remetia a una estació ja superada i evocàvem la bellesa feréstega d'aquell vell rostoll que havíem visitat.

Les lletres de "maig" continuaven ballant damunt del sofà del restaurant: maig, maig...
Tot era molt distés, relaxant, quasi perfecte. Érem al cor del nostre cor. 
                                                                                                                 Daimús, 30 de maig de 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada