dijous, 14 de setembre del 2017

CONVOCATÒRIA OFICIAL I SINOPSI DE LA RUTA



LA DEVESA DEL SALER


EL SALER


LOCALITAT:                EL SALER


DATA:                         24  de setembre 2017

LLOC DE TROBADA:     Ronda Sud ( Daimús)

HORA:                         Eixirem a les 7,30. Màxima

                                   puntualitat!                         

GRAU DE DIFICULTAT: BAIX

DESNIVELL:                 molt assumible


QUILÒMETRES:            12 aproximadament

TEMPS ESTIMAT:          5 hores

RECOMANACIÓ:         Bona gorra, crema protectora i ulleres de sol, aigua mai en sobra. No cal bastó, tot i que la ruta és un poc llarga, és totalment plana.

INSCRIPCIÓ I INFORMACIÓ:                 margegros@gmail.com fins dimecres 20 de setembre.

 

SINOPSI

El 1974, Josep-Vicent Marqués, sociòleg i professor de la facultat de Ciències Econòmiques de València, escrigué País Perplex. En aquest llibre hi ha un apartat titulat “Vocabulari elemental”. Quan arribem a la paraula l’Albufera diu: “Toll repugnant, antigament ple d’anguiles, ànecs, lises, tenques, gambeta i altres porqueries, de les quals ha estat feliçment sanejat. Actualment es prepara per a un d’aquests sublims destins: llac privat turístic o abocador industrial”.



Visitem el Parc Natural de l’Albufera, un dels paratges humits més importants de la península, en concret la devesa, a uns 10 km de València. Partirem des de l’aparcament que hi ha a la platja del Saler. Per arribar-hi cal anar al poble, i només veiem les primeres finques, a la dreta s’obri una carretera que passa per davant dels dos centres d’ensenyament de la població. Poc després arribem al gran descampat on podrem deixar els cotxes. 



   Prendrem el que era l’antic camí de València al Perellonet. La ruta recorre uns 6 km de la restinga, o barra d’arena d’uns mil metres d’ample,  situada entre l'Albufera de València i la mar. Aquest espai natural bell i contradictori està format per diferents ecosistemes: dues barreres dunars, l’albufera i, enmig, les mallades (depressió interdunar). La ruta transcorre bàsicament per un camí flanquejat de pins majestuosos i densa vegetació, que de tant en tant deixa pas a les mallades. 





Però passarem, també, per llocs on l’acció de l’home ha fet malbé aquesta joia natural, les urbanitzacions que no es pogueren detenir en la dècada dels 70. Malgrat tot l’home també pot, si vol, regenerar l’espai; parlem de la mallada Llarga, la qual fou recuperada a principi de segle. Portem uns 4 quilòmetres. 





   Arribarem després a una de les tres goles que comuniquen l’albufera amb la mar, la gola del Pujol. En creuar-la esmorzarem a l’ombra d’una pineda d’arbrers retorçut,  en un altre bell paisatge, l’estany del Pujol, llac artificial que formava part del projecte urbanístic. 








Una vegada recuperades les forces seguirem per la riba de la gola i ens endinsarem en un altre túnel verd, el pla de la Sanxa. Eixirem de nou a una pista que rodeja el llac. Haurem arribat al punt més apartat, caldrà desfer camí: el llac, la gola, les urbanitzacions, les mallades. 



  

 Entenem ara les paraules assenyades, iròniques, punyents de Marqués? 





L'assegurança col·lectiva contractada per l'Associació Cultural Marge Gros dóna cobertura a aquelles persones que han pagat la quota anual de 2017. Si la voleu tenir aquesta excursió, els cost serà de 5

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada