dimecres, 20 de novembre del 2013

A GATA DE GORGOS



L’ALT DELS SERRALLARS
GATA DE GORGOS
Data:                     1  de desembre de 2013
Lloc de trobada:  Ronda Sud Daimús
Hora:                      7,50 del matí
Localitat:               Gata de Gorgos
Quilòmetres:       12
Temps estimat:   4,30 hores aprox
Desnivell:              432 m.
Dificultat:              Baixa /Mitjana
Reserva dinar:      margegros@gmail.com    fins  dimecres 27 de novembre.
      
                        
SINOPSI

Avui combinarem la ruta dels Serrellars de Gata (PR-CV 412) amb la ruta anomenada el Camí, que transcorre pel terme de Gata, i en l’ascensió al cim, fitant amb el de Benissa. Gran part del recorregut el farem caminant un antic assagador, exemple prou ben conservat del treball de pedra seca. Veurem la casa Xaparrundos i el seu aljub, miraculosament encara dempeus. Ens podrem refrescar a l’ombra un llentiscle més de sis vegades centenari i la Font que naix als seus peus. Ascendirem progressivament per un altre camí boscós i ombrívol al costat del barranc de la Canyella fins al mas del mateix nom. I ja, els més agosarats, farem un últim esforç per contemplar des del punt més alt del recorregut les sempre sorprenents i grates vistes dels llocs emblemàtics de la Marina Alta.

Eixim des de la ronda Sud de Daimús. En arribar a Gata deixem els cotxes el més a prop possible de la plaça de l’església. Baixem al parc del Raval que recorre la riba del riu de Xaló, o Gorgos, i ens enfilem cap a la dreta a buscar les penyes Roges.


A uns 700 metres des del punt d’eixida arribem a un creuament; prenem el caminal de l’esquerra que comença a baixar cap al riu. El creuem i prompte ens veiem enmig de l’assagador, marges de pedra seca a esquerra i dreta que ens acompanyaran un bon tram. 



Arribats a un altre creuament (des del barranc haurem fet uns 1400 m.) seguim a la dreta sense deixar l’assagador. Aviat passarem entre unes quantes cases i, a uns 500 metres el camí dóna pas a una carretereta asfaltada, però refrescant i verda d’arbres. Girem a la dreta, un ascens curt, d’uns 500 metres, suau i continuat ens durà a les runes de la casa dels Xaparrundos, un antic mas del segle XIX on es feia la pansa. Queda encara miraculosament l’aljub amb dos arcs. Si mirem cap a llevant ja veurem el Montgó, el Mediterrani i la badia de Xàbia



Des de Gata portem recorreguts 3200 m. Ens trobem en una cruïlla de camins, un poste ens indica les direccions: Gata, Benissa, l’alt dels Serrellars i la font de la Mata. Ens dirigim a aquest paratge singular, a uns 100 metres del mas dels Xaparrundos. 

Hi veurem la font d’origen islàmic, que encara ens regala aigua ben fresca. També són curioses unes quantes piques redones, tallades en pedra, i disperses (tal volta servirien en altres temps perquè beguera el bestiar). I admirarem el llentiscle, o mata que dóna nom a la font, un arbust que ha volgut fer-se arbre i que té entre 600 i 800 anys.

Tornem al mas dels Xaparrundons per anar a buscar pel camí de la dreta, acompanyant el barranc de Canyella, la casa del mateix nom (a uns 1700 m). L’ascens és molt suau, abunda la vegetació boscosa que ens regala aromes vegetals, ombra i fresca. Arribem al creuament ben indicat que ens marca l’alt dels Serrellars a l’esquerra, però nosaltres seguirem uns cent metres més avant. Arribem a la casa de Canela, edificació curiosa que està a cavall de dos termes, el de Gata i el de Benissa. En una de les dependències encara podrem observar una mola per a fer oli.


Ara sí. Cal fer un últim esforç. Queda l’alt dels Serrellars i el vèrtex geodèsic. 800 metres d’ascensió diu el pal indicador. I amb calma uns 20 minuts. Què hi trobarem? Poc abans del cim hi ha l’estreta boca de l’avenc del Mort (70 metres de profunditat). I dalt ens espera l’últim dels atractius d’aquesta ruta, un regal per a la vista: el golf de València, Cullera, el Mondúver, Segària, la Sella, Jesús Pobre, el Montgó, la badia de Xàbia, Moraira, Benissa i Senitja, la cresta del penyal d’Ifac, l’Oltà, Bèrnia, el Puigcampana... Cal dir més? Paga la pena l’esforç? És clar que sí.

I després tot és desfer camí. Gata ofereix molt més que productes de llata.



Distància
Acumulat
Gata (església)
Barranc
1000
1000
Barranc
Cruïlla del pou
1400
2400
Cruïlla
Camíasfaltat
500
2900
Camíasfaltat
Xaparrundos
500
3400
Xaparrundos
Canyella
1600
5000
Canyella
Alt Serrellars
800
5800
TORNADA

5800
11600


2 comentaris:

  1. Companys , malauradament els pronòstics meteorològics són de molta plutja...........en cas de suspensió, fareu alguna mena d´avís?

    ResponElimina
    Respostes
    1. És clar que sí. Ho enviarem a través del correu electrònic.

      Elimina