dissabte, 27 d’octubre del 2012

TERRA I VI



VI I PAISATGE

Divendres 26 d’octubre, dins dels actes amb motiu del 400 aniversari de la Carta de Poblament de Daimús, l’Associació Cultural Marge Gros va participar organitzant la conferència GEOGRAFIA VITIVINÍCOLA. EL MÓN DEL VI, a càrrec de Joan Calatayud, sumiller i distribuïdor de vins. 

Joan Calatayud ens va endinsar en l’encisador món del vi, un món que viu amb autèntica passió i devoció. Amb la contundent vehemència de les seues paraules, va explicar als assistents el concepte de les Denominacions d’Origen que, al seu parer, han quedat obsoletes a      l’ estat espanyol en seguir simplement un criteri geogràfic, de vegades molt qüestionat, sense tenir en compte les diferents característiques (sòl, clima, orientació...) de cadascuna de les zones que la formen. L’antiquat sistema de Denominació d’Origen a l’estat espanyol respon més bé als interessos dels grans productors que no pas a qüestions més racionals. Les funcions dels Consells Reguladors fou altre aspecte tractat pel conferenciant: els sistemes de control, el control de producció i les diferències en la criança. 

Una interessantíssima exposició de les diferents tipus de vi i sistemes d’elaboració de vins a la resta d’ Europa, va ser així mateix tractat per Joan Calatayud, assenyalant les principals Denominacions d’ Origen europees i quins són els trets que les caracteritzen.

Va concloure la conferència indicant quina era la tendència dels actuals productors de vins, especialment dels més petits: marcar les diferències, defugint així de la inclinació uniformadora que ha imperat en els darrers anys. Joan Calatayud ho fa exemplicar esplèndidament en afirmar: “Quan bevem una copa de vi, també bevem paisatge”.

1 comentari:

  1. Les dones donen la vida, el vi li dóna esperit a la vida i Joan, el passat divendres, ens apropà a conèixer millor el vi, per tant, també, a conéixer i sentir millor la vida. Xé, quin embolic que m'he fet, però la xerrada va estar magnífica.

    ResponElimina