divendres, 3 de gener del 2020

SINOPSI RUTA LA FONT DEL XOPET


LA FONT DEL XOPET
(AL VOLTANT DEL PILÓ DE DON CARLOS)


LLOC:                        XERACO

DATA:                       12 de  de gener de 2020
LLOC DE TROBADA:  Ronda Sud ( Daimús)
HORA:                       EIXIDA a les 8:20 h. 

GRAU DE DIFICULTAT:
MODERAT
TEMPS ESTIMAT:
4 h aprox.


QUILÒMETRES:                             6500 m. Circular

Observació: un bon bastó ajudarà!


SINOPSI
Durant l’any que hem deixat enrere vam conéixer tres rutes que tenien com a eix vertebrador el Mondúver: el riu Vaca, la Barcella i el corral de l’Obreret. Enguany encetem camins nous de trinca, i, casualitat, o no, tornem al massís. La primera ruta amb què s’encetà Marge Gros l’abril de 2009 va ser precisament les fonts del Mondúver, i la d’aquest gener n’és una variant. Confiem que us semblarà nova i encisadora, sorprenent i impactant.


Partirem des de l’àrea recreativa que hi ha al final del camí de la Rondonera (lloc on sopàrem la nit de juliol en què recorreguérem la Barcella). Seguirem la pista que indica la font de l’Ull, i a 1 km ens desviarem a la dreta. Començarem a pujar tot passant per la font de l’Olivera fins arribar a la caseta de don Carlos. En el camí cal anar amb els ulls ben oberts, fòssils al terra, paisatge mariner al davant, vegetació molt variada. La pista prompte es transformarà en senda i bordejant el piló de don Carlos que tenim a la nostra esquerra deixarem la vista de la mar a la nostra esquena i entrarem en una zona d’ombria, la zonal del Bancal: baix, el barranc de Serra; enfront la penya Negra. En arribar a l’altura de la caseta dels Jorges, a mà dreta comença la sendeta que ens conduirà a un dels paratges més encisadors del recorregut, la font del Xopet. La baixada, d’uns 300 metres, és un poc costeruda i amb el terra que demana atenció. Però en arribar-hi la sensació de pau i frescor recompensarà l’esforç.


Haurem de desfer camí, pujar el pendent que adés hem baixar. Arribats a la senda, girarem a la dreta per anar a buscar la font del Bancal, al costat del caminet ombrívol i verd.

Caldrà tornar a pujar per un breu i ziga-zejant camí de ferradura, a buscar el creuament que indica la pujada a la font de l’Escudella, font que deixarem per a altre moment. Seguirem recte pel barranquet i per un caminiu que quasi es perd entre argelagues, esbarzers, mata, romer i estepa. Pujarem tot tenint el piló a l’esquerra, i el tossal Redó a la dreta, veurem mig amagat entre la vegetació les restes d’una barraqueta de pastors. I de sobte, ah, al davant, el massís del Mondúver, amo i senyor del territori. Impressionant, imponent! 

Després d’un descans per refer forces i regalar-nos la vista, començarà 1 km de baixada per una sendiua mig definida, de pedra solta, amb algun que altre pi caigut que ens vol fer vinclar el cos a terra. Les vistes del barranc feréstec de la Ruta, el cim, la Vela i la Veleta, seran motius suficients per anar fent petites parades. Acabarem enllaçant amb la pista que de la font de l’Ull puja al cim del nostre Mondúver. Girarem a l’esquerra, novament a llevant a buscar l’últim punt interessant, la font de l’Ull, paratge màgic envoltat  d’una vegetació exuberant.Una vegada refrescada l’ànima tornarem per altre punt interessant, per la ruta Blanca, per la part dreta del barranc de Ruta, on trobarem trams de l’antiga canalització que duia les aigües de la font a Xeraco.I senyores i senyors, enllaçarem amb la pista de partida. Tornarem a casa cofois i pagats per haver descobert un altre racó bell del Mondúver. O ens quedarem un poc més en l’àrea recreativa i compartirem taula, menjar i conversa. I com no, paisatge mediterrani.PS:
1. Volem donar les gràcies a Òscar i Vicent, autors d’El Mondúver a un tir de pedra, per totes les rutes de què estem gaudint!
2. MG s’està modernitzant. Si teniu curiositat per veure una part de la ruta sobre una ortofoto i el perfil, podeu consultar-la a:


L'assegurança col·lectiva contractada per l'Associació Cultural Marge Gros dóna cobertura a aquelles persones que han pagat la quota anual. Si la voleu tenir en aquesta excursió, els cost serà de 5 €


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada