divendres, 21 de setembre del 2018

CONVOCATÒRIA OFICIAL I SINOPSI RUTA EL XÚQUER DES DE SUECA


SL-CV 149Un passeig pel cordó del Xúquer: de Sueca al cano de la séquia de Múzquiz tot passant per l’assut de Sueca.

( TERRES DE LA RIBERA)


LLOC:                       Sueca

DATA:                       30 de setembre de 2018
LLOC DE TROBADA:  Ronda Sud ( Daimús)
HORA:                       Eixida a les 8:00 h.

DIFICULTAT:
BAIXA
QUILÒMETRES:
14 aprox.
TEMPS ESTIMAT:
4:30/5:00 HORES
DESNIVELL:
4 METRES




INFORMACIÓ: margegros@gmail.com
SINOPSI
Tornem a les terres de la Ribera. Tornem al terme de Sueca: la muntanyeta dels Sants. Joan Fuster. Bernat i Baldoví. Arròs. Aigua. Xúquer (o riu “devastador”, com l’anomenaven els andalusís valencians).

Deixarem els cotxes davant el cementeri de Sueca. Passarem per davall de la CN 332 i de sobte ens tirarem de cara el riu devastador, el Xúquer, concretament davant d'un bella làmina d'aigua que és deguda a l'assut de Cullera (o de Fortaleny com l'anomenen en altres mapes).


 A partir d'ací comença una ruta fàcil, facilíssima, totalment plana, sense cap desnivell, però de més de 13 km de llarga. Ens dirigirem cap a la dreta per la pista que va sempre paral·lela al riu. A l'esquerra, el blau fresc del riu, i a la dreta, horts. Avancem i passem per davall d'una impressionant estructura metàl·lica, l'antic pont que comunicava Sueca amb Fortaleny.




 No ens podem perdre. Cal seguir la riba esquerra, i deixar-se seduir pels meandres del riu; cal deixar volar la ment tot contemplant les seues vistes suggerents, la població de Riola emmirallant-se en les aigües, els pescadors, la vegetació de ribera, i, per què no dir-ho també, les deixalles que gents incíviques i brutes llancen al ric com si aquest fóra un clavegueram... Però seguim gaudint del dia, del lloc, de la companyia.



 El següent punt d’atenció és el creuament de la carretera nacional (veurem els gegantescos pilars que la sostenen en l’aire) i la carretera de Riola: el pont blau, l’escorxador i l’ermita de sant Roc, l’únic element que queda del conjunt que formava el graner, sequer i molí d’aigua de Múzquiz.


És en aquest punt on comença el SL-CV 149, a partir d’ací contemplarem diverses estructures hidràuliques. Anirem fins al cano de la séquia de Múzquiz tot resseguint el riu. Però abans , en poc menys d’un quilòmetre arribarem a l’assut de Sueca (algunes fonts l'anomenen de Riola), estructura medieval, construïda per a elevar i mantenir el nivell d’aigua de rec. 1500 metres després arribarem al Cano de la Séquia Major, eix vertebrador del regadiu de Sueca i del Parc Natural de l’Albufera.  Es tracta d'un  paratge amb una bella casa de camp de color cridaner on podem llegir en unes manises que és la Casa Cano de Múzquiz, Comunitat de regants de Sueca. Des d’ací parteix una ruta cicloturística que ens mena a la muntanyeta dels Sants, o Benissants, com agrada dir als suecans.



Tornarem pel Cordó del Riu, un recorregut d’uns 1200 metres per una elevació artificial construïda per a la desfensa de les crescudes del Xúquer, i des d’on podrem observar magnífiques vistes del riu, de l’horta i de la serralada de Corbera.



Sols queda desfer camí, sempre per la riba esquerra: el pont blau, l’ermita de sant Roc, Riola, el seu meandre, el pont de Fortalenyi, i finalment l'assut de Cullera. 

L'assegurança col·lectiva contractada per l'Associació Cultural Marge Gros dóna cobertura a aquelles persones que han pagat la quota anual de 2018. Si la voleu tenir en aquesta excursió, els cost serà de 5 €

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada