divendres, 30 de setembre del 2016

CRÒNICA DE LA RUTA DEL CAMÍ DE LA COLÒNIA I LA COVA DE L'AIGUA



 OBVIANT L'ETERNITAT

No volia ploure. La terra estava eixuta; la vegetació assedegada. Les fonts i els ullals panteixaven. Divendres per la nit  havia caigut un xàfec intens, tanmateix insuficient per calmar la set. Necessitàvem aigua!
Diumenge ens reunírem ansiosos per encetar la ruta. Entre clars i núvols ens dirigírem a la mítica ciutat de Dénia per recórrer la vessant nord del Montgó. Estacionàrem els cotxes en les immediacions de l'ermita del Pare Pere, entre carrers de xalets dissimulats per una frondosa vegetació, i descendirem uns metres per visitar l'ermita del frare franciscà. En aquell cenobi de recent construcció, el nostre company i amic Francesc Piera ens glossà la vida i obra d'aquell denier del segle XVII al qual se li atribueixen diversos miracles, així com  la facultat de pronosticar el futur i  curar malalts.





 Després d'escoltar la prodigiosa vida del religiós, una atmosfera angelical, una boirina celestial, anà envaint el recinte mentre recorrérem el petit  calvari. Prompte deixarem aquell lloc venerat pels deniers per iniciar el trajecte cap a la cova de l'Aigua.






 Després de salvar una cadena intel·ligentment situada al mig del vial, començarem la marxa pel camí de la Colònia. Amb una inclinació mínima, caminàrem amb lleugeresa. De la mística ermita passàrem a la duresa de la vida quotidiana.  Mentre trepitjàvem les restes del paviment d'aquell caminoi construït a principis del segle XX, recordàrem la crisi produïda per la fil·loxera i com la gana s'apoderà d'aquelles terres. Imaginàvem com aquells colons del segle XX  arrabassaren amb les seues mans la muntanya per poder posar-se a la boca un trosset de pa i construïren uns humils habitatges. Aquella misèria que a altres valencians els va conduir més enllà de l'oceà Atlàntic. 





Abans d'agafar la senda del racó del Bou ens aturarem a esmorzar. En realitat no estàvem cansats, però l'estómac demanava combustible. Després d'una bona estona d'esbarjo, emprenguérem la marxa després de fer-nos la tradicional fotografia de grup. 







El sender, d'un color roig intens, s'empinà suament mentre caminàvem en direcció a les parets del Montgó i travessàvem petits barrancs. Pins joves i margallons dibuixaven un paisatge encoratjador. 



La ciutat de Dénia, coronada pel seu castell, es feia menuda. La mar cada vegada més poderosa. Observàrem a desgrat la immensa quantitat de xalets que havien crescut al seu voltant, cadascun amb la seua piscina. I no plovia. I teníem set.

La benigna pujada es convertí en un repetjó dur durant uns instants, efímers, que aprofitàrem per acaronar amb les mas tremoloses el vell cos del Montgó. Repentinament iniciarem una baixada vertiginosa fins trobar-nos al senderol que menava a la cova de l'Aigua. La terra era grisosa. 




Una turística corda ens convidava a iniciar l'ascens a la cavitat. Ordenadament travessàrem una escletxa en la muntanya i la penetràrem. La llum desaparegué progressivament fins que trobarem l'aigua anhelada. Freda, neta, pura. Beguérem amb fruïció i ens refrescàrem.  



Allí estant descansàrem plàcidament mentre observàrem el contradictori paisatge i cercàrem les inscripcions, velles i novelles, d'antics visitants que havien volgut buscar la immortalitat. Nosaltres ens limitàrem a contemplar-les. No era el nostre objectiu cercar l'eternitat. 





El viatge havia acabat. Tan sols uns metres ens separaven dels cotxes.
No volia ploure. La terra continuava eixuta; la vegetació assedegada. Les fonts i els ullals panteixaven. Necessitàvem aigua! Pensàrem en el Pare Pere. Per si de cas!
Daimús, 30 de setembre de 2016.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada