dimarts, 24 de maig del 2016

CRÒNICA I SINOPSI DE LA VII RUTA URBANA: LLÍRIA IILA TORNADA

VII RUTA URBANA: LLÍRIA II

Data:                                         5 de juny de 2016.
Lloc de trobada:                     Ronda Sud (Daimús)
Hora:                                         8 del matí
Localitat:                                  Llíria.
Temps estimat:                      Tot el dia.
Recorregut:                             6 quilòmetres
Hora  arribada Daimús:         19,30 h, aprox.
OBSERVACIONS:       Ruta amb prioritat per als socis/sòcies.
Reserva autobús i dinar: margegros@gmail.com    Els /les associats/es poden fer la reserva fins el 30 de maig. Les persones no associades, el 31 de maig i l'1 de juny, fins completar autobús.

SINOPSI

(Guia: Vicent Escrivà Torres. Natural de  Daimús, és arqueòleg municipal de Llíria, a més de  Director del Museu Arqueològic d’aquella ciutat del Camp del Túria. Cap persona com ell coneix els diferents indrets que gaudirem, en aquesta segona edició, per l'antiga Edeta. )

El 15 de juny de 2014 realitzàrem la IV Ruta Urbana a Llíria. Vicent Escrivà i Torres ens fa oferir una visita impressionant, enlluernadora, dels indrets més emblemàtics de l'antiga Edeta. Tot i que vam intentar recórrer pam a pam la ciutat, al final no ho vam aconseguir. Fa dos anys, mentre ens acomiadàvem i agraíem la seua col·laboració, vam prometre que hi tornaríem. El 5 de juny de 2016 complirem la paraula i regressarem  a la capital del Camp de Túria per acabar d'arrodonir allò que va restar pendent. 
L'oferta  de Vicent Escrivà en aquesta segona visita a Llíria és temptadora:  es planteja amb la finalitat que tots aquells persones que la vam   visitar en tinguem una visió més àmplia, recorrent altres espais d'interès paisatgístic i patrimonial.  Al mateix temps, però, volem donar l'opció a qui no va tenir la sort d'assistir a l'anterior visita perquè puguen veure, de forma ràpida, alguns dels principals monuments de la ciutat que ja vam conèixer. 
Per això s'ha dissenyat una ruta circular que arranca de les termes romanes de Mura i discorre pels tres tossalets de la ciutat, finalitzant en la Plaça Major, on dinarem. De camí a l'autobús es visitaran o visualitzaran de forma ràpida algunes de les restes d'època romana.

AMPLIEU LA IMATGE


A l'itinerari proposat s'indiquen els principals monuments i zones d'interès del recorregut:

1. Pintura de Juan Negrin amb un dels seus "Tretze Punts"
2. Antic almodí. Biblioteca.
3. Ermita de Santa Bàrbara. S. XVI-XVIII.4. Monestir de Sant Miquel. Tossal de Sant Miquel. S. XIV-XIX.


5. La Zona Arqueològica del Poblat ibèric Tossal de Sant Miquel. S. V-I a.C.6. Els Banys àrabs del carrer Andoval. S. XII-XIII. BRL. Després passarem per la muralla medieval de Llíria. S. XI-XIV.

7. Oratori del Bon Pastor. S. XIII-XV. Restes de l'Alcassaba. S. XI-XIV. BIC. Museu Arqueològic.


8. Església de la Sang. Antiga església de Santa Maria. Carrer de la Sang. S. XIII-XV. BIC.


9. Arribarem a la Plaça Major, que compta amb Ajuntament: Almodí, presons, Cort de Justícia, Sala del Consell i Cambra dels Jurats (S. XVI-XVII. 1596-1602) i l’església parroquial de l’Assumpció (S. XVII. 1627-1700.)

10. Monuments funeraris. Mausoleus romans. Carrer Sant Vicent. S. I. d.C. BIC.
11. Santuari i tèrmits romanes de Mura. S. I. d.C.

En aquesta mateixa Plaça major és on s'ha previst el menjar. És un restaurant de garanties, amb bons arrossos i una relació qualitat-preu acceptables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada