dilluns, 16 de novembre del 2015

EL PARLAR DE DAIMÚS, EL PARLAR DE LA SAFOR



CONFERÈNCIA
El parlar de Daimús, el parlar de la Safor,
 
a càrrec de Joan Giner Monfort 

Daimús, 13 de novembre de 2015




Divendres 13 de novembre continuàvem amb els actes del VIIé Novembre Cultural amb la conferència de Joan Giner Monfort " El parlar de Daimús, el parlar de la Safor". 



Joan Giner és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i actualment exerceix com a professor de secundària. També ha treballat de professor associat al departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant. Autor de diversos treballs de la història, llengua i cultura popular de Gata, actualment  està immers en l'elaboració de la tesi doctoral sobre el valencià a la Safor, a banda d'un altre estudi becat per el CEIC Alfons el Vell sobre el parlar de la Safor contextualitzat amb el dels pobles veïns.


En la introducció Joan Giner ens va comentar el procés d'elaboració de la tesi doctoral, de la qual ja porta set anys i mig d'intens treball, havent realitzat més 300 entrevistes a persones nascudes entre 1911 i 1940, representats dels diferents pobles i entitats de població de la comarca i d'ambdós sexes. Inicialment projectada sobre la Valldigna, i a suggeriment del seu director de tesi, la va ampliar a tota la Safor-Valldigna en adonar-se'n que aquesta comarca estava molt poc estudiada des del punt de vista de la dialectologia. 


Tot seguit va fer un repàs històric de tots aquells factors que han incidit en el nostre parlar actual per continuar després analitzant les diferències entre la Safor i les comarces veïnes. Aquesta part de la dissertació fou interactiva, ja que el públic participava intensament amb els suggeriment que els proposava el conferenciant. 

Després d'aquesta part didàctica, Joan Giner va prosseguir analitzant els possibles mallorquinismes de la Safor, tot i asseverar que aquest era un terreny molt fangós i calia anar amb molt de compte.  Els pròxims projectes i  les principals conclusions del seu estudi van donar pas a un interessant torn de paraules on el públic va poder formular, de manera molta animada i entusiasta, tots els dubtes i inquietuds que tenien.


En definitiva, una conferència apassionant, atractiva, emotiva i interactiva.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada