dilluns, 18 de novembre del 2013

MAUTHAUSEN A MARGE GROS


Fa justament ara 75 anys es produïa l’anomenada Nit dels Vidres Trencats, origen del genocidi nazi. Com diu l’historiador Joan Pérez i Ventanyol:


Entre el 9 i el 10 de novembre de 1938, les divisions de l’exèrcit de Franco ocupaven la serra de l’Àliga després de durs combats i aconseguien tallar la carretera de Gandesa. Móra d’Ebre havia caigut feia unes hores i les tropes republicanes desfetes i desmoralitzades es batien en retirava colpejades pels bombardejos aeris. L’última gran ofensiva republicana arribava a la seva fi i amb ella les possibilitats d’una victòria militar.
Just aquella mateixa nit, però dos mil quilòmetres al nord-est d’aquell escenari bèl·lic, milers de membres de les forces d’assalt del partit nacionalsocialista sortien als carrers d’Alemanya i Àustria per assaltar les sinagogues, les propietats i els negocis dels jueus. L’acció fou maquinada pel ministre de Propaganda nazi com a resposta a l’assassinat d’un diplomàtic alemany a París a mans d’un jueu polonès. A conseqüència dels aldarulls, milers d’hebreus foren perseguits, amenaçats, assassinats o internats en camps de concentració. Moltes de les seves propietats foren arrasades i bona part de les sinagogues incendiades. Tal com afirma Raul Hilberg, un dels historiadors més reconeguts sobre l’Holocaust, el pogrom de la Nit dels vidres trencats posava en marxa el procés cap a la destrucció dels jueus europeus.


Els valencians de Mauthaussen és el títol de la conferència que divendres 22 de novembre realitzarà Josep Antoni Server i Pons. Nascut a l’Atzúbia, el seu interés sobre aquesta infausta barbàrie naix de la visita que va realitzar ell, Director del centre aleshores i ara, amb un grup d’alumnes de l’ IES Maria Ibars de Dénia l’any 2009, convidats per l’Amical de Mauthaussen. 


Hui està ací per parlar-nos d’aquest tema força interessant o, el que és el mateix, d’un dels genocidis més atroços que ha sofert la humanitat. Sembla que aquesta qüestió ens siga aliena, però no. Més de 400 valencians foren exterminats per la barbàrie nazi, després d’haver estat  reclosos en aquests camps de mort. Aquest és un modest homenatge a les seues vides perquè mai  torne a ocórrer un fet tan brutal com aquell



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada