dissabte, 16 de novembre del 2013

BANDOLERS A DAIMÚS



PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE MANEL ARCOS
QUAN ELS TRABUCS REFILAVEN
Divendres 15 de novembre, a les 8 de la vesprada, dins del V Novembre Cultural que organitza Marge Gros, es va realitzar la presentació del llibre de Manel Arcos Quan els trabucs refilaven.


Del matí a la vesprada havíem passat, sobtadament, de l’estiu a l’hivern. El fort vent que bufava i les gotes que intermitentment queien feien presagiar que la presència de públic seria escassa. Sempre dubtant de les nostres possibilitats i de la fidelitat dels margegrossers i margegrosseres! Però no, la gèlida vesprada es va transformar en una càlida nit dins la Casa de la Cultura de Daimús. En efecte, a poc a poc el local va anar omplint-se de persones interessades a escoltar les paraules de l’escriptor d’Oliva sobre el fascinant tema del bandolerisme.




Amb suport de diapositives, Manel ens va descriure magistralment les  característiques del bandolerisme valencià del segle XIX que va qualificar de fenomen social i viu i va anar desgranant els elements que ajudaren el seu manteniment durant tot el vuit-cents.


En escoltar-lo, vam poder imaginar aquell món de bandits, roders, contrabandistes, pistolers, saltejador de camins o antics guerrillers que sobrevivien amb la connivència de cacics i protectors, poc a veure amb la imatge idíl·lica i romàntica que d’ells ens ha arribat. Així també vam poder recrear aquell món agrari on, a banda de piular ( refilar ) els ocells, també ho feien els trets dels trabucs, perfecta metàfora d’una època violenta.
Després de la seua dissertació, va haver un animat i interessant col·loqui sobre diversos aspectes d’aquest apassionant tema.
Podeu veure també la referència d'aquest acte en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ  ( CLIQUEU SUAUMENT )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada