dissabte, 13 d’octubre del 2012

CONFERÈNCIA PILOTA VALENCIANA



LA PILOTA VALENCIANA. PROFESSIÓ I TELEVISIÓ
Dijous 11 d’octubre de 2012

Parlar de pilota és parlar d’esport, però no de qualsevol esport, parlem de l’esport nacional dels valencians, parlem de cultura, de tradicions, d’història, de resistència lingüística. Com associació cultural, a banda de la nostra vessant esportiva muntanyenca, tenim per costum fer tots els anys el Novembre Cultural. Aquest any, amb motiu del 400 aniversari de la Carta de Poblament de Daimús, vam oferir a l’Ajuntament tot un seguit d’actes culturals al llarg de l’any per tal de commemorar l’esmentada data. Entre aquests actes, vam incloure una xerrada sobre pilota valenciana. Ho teníem molt fàcil, Vicent Pellicer, fill del mític Pitxoc, Salvador Seguí, campió mundial de retransmissions de partides de pilota, José Seguí Cardona, Gorxa, possiblement el millor jugador de raspall de finals dels noranta, com també, molts altres jugadors professionals o amateurs que ha donat el poble de Daimús. 

Què volíem aconseguir amb aquesta conferència? No  preteníem, entre altres coses perquè no està al nostre abast, que amb ella  la pilota eixira del moment de  crisi en què s’hi troba, com la societat en general, però sí volem fer un reconeixement públic a un esport nostre, on molts valencians, també daimussers, l’han viscut amb passió i vehemència com a aficionats; d’altres, més pocs, amb devoció i quasi obligació com a mitjà per obtenir uns gallets que portar a casa.

Després de les presentacions inicials, va ser l’hora dels conferenciants.
Vicent Pellicer, fill del llegendari Pitxoc, el primer jugador professional que va tenir Daimús, ens va parlar des d’una vessant històrica  com un xiquet podia eixir de ser un jugador de carrer i arribar a entrar en el terreny de joc més desitjat per a molta jovenalla del moment: el Trinquet.
 Waldo Vila, el millor jugador de raspall de l’última dècada i possiblement de la que som, ens va parlar de la seues vivències i experiències com a jugador professional, però també  ens va advertir de la crisi que viu hui el món de la pilota.

Món de la pilota que, de tant en tant, es mereix entrar als auditoris i a les cases de cultura, perquè és cultura, cultura valenciana, viva, que cal mantenir perquè és un element identitari, malgrat que estiga deixat de la mà d’aquells que haurien de donar-li suport, si més no, amb tanta o més dignitat com se li donen a altres esports anomenats de masses.
El fenomen dels mitjans de comunicació, amb especial atenció a la TV, va ser comentada per Salvador Seguí,  uns dels principals artífex que arribés la pilota a la TV, veí de Daimús, el qual ens va contar  com van ser els seus inicis i els nombrosos entrebancs que va tenir per poder desenvolupar la seua activitat amb la professionalitat que des de sempre li ha aplicat a la seua feina.

L’acte va cloure amb el lliurament d’una placa  a José Seguí, Gorxa, per part l’Associació Cultural Marge Gros de Daimús: la segona distinció Important de Daimús. En aquest senzill homenatge volíem retre-li homenatge a la dedicació i passió que ha dedicat a aquest esport tan nostre, al mateix temps que també el volem fer extensible a tots aquells jugadors de pilota, aficionats, professionals i amants del nostre esport per antonomàsia.
Com va manifestar fa molt de temps Gorxa a un mitjà de comunicació, a la pilota li sobra mala fama i li falten aficionats. Esperem amb l’acte de dijous, com a mínim, hàgem contribuït a una millor fama de la pilota i a sumar algun aficionat.
Va de bo.

1 comentari:

  1. Us felicitem per la variada, diversa i entrentinguda gamma d'activitats que esteu realitzant. Us demanem que continueu amb la vostra esplèndia tasca i que no s'atureu, per cap raó, per cap motiu. No paga la pena.

    ResponElimina