CONFERÈNCIA
L'agricultura biològica,
a càrrec de Vicent Morera i Ferrando
Daimús, 20 de novembre de 2015
"Sóc
llaurador de llet, de terra i de família". Sinceres paraules amb què
Vicent Morera donava inici a la tercera sessió del Novembre Cultural a Daimús
amb la conferència "L'agricultura biològica".
Vicent Morera i Ferrando és professor de biologia i geologia en un institut
de secundària. És autor i coautor de diversos treballs que ens
introdueixen en el coneixement de la natura més pròxima. Dels publicats,
n’assenyalarem: Una paella de biodiversitat. Les fonts de
la Safor. De les nimfes d’aigua a la sobreexplotació dels aqüífers (2004)
i La Vall de Gallinera. Per camins de moriscos i mallorquins (2011).
Malgrat no
dedicar-se professionalment a l'agricultura, el biòleg i geòleg pegolí, en heretar
les terres familiars, va decidir des del
primer dia dedicar-se a l'agroagricultura perquè, va afirmar, "és
ecològica, és biològica, és orgànica, és natural".
A continuació va
analitzar els problemes actuals de l'agricultura que ell denomina
"tòxica", pels importants problemes de salut per al consumidor i per
al medi ambient. Per a Vicent Morera, l'agricultura ha de ser sostenible i
rendible econòmicament i social. La seua experiència en les terres de Diània,
nom amb el qual es vol retre homenatge al metge i etnobotànic Joan Pellicer, va ser una part substancial de
la seua intervenció.
L'agroagricultura,
va indicar, és una forma d'entendre la relació de l'home amb la natura. Es
tracta d'una manera de defendre la biodiversitat, de tindre cura de la salut,
de protegir el territori, la cultura i la història.
L'existència de
diversos segells que certifiquen l'origen ecològic dels aliments, la seua
experiència personal, que ell va definir com íntimament satisfactòria, i la
plasmació d'aquesta nova manera d'entendre l'agricultura amb el sorgiment dels
anomenats mercats de la terra, foren els últims aspectes que va tractar abans
d'iniciar un engrescador debat entre les persones assistents a la conferència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada