dilluns, 9 de novembre del 2015

LA SAFOR SOTA LES BOMBES



CONFERÈNCIA
La Safor sota les bombes, a càrrec d'Eladi Mainar Cabanes
Daimús, 6 de novembre de 2015

Passat divendres 6 de novembre de 2015 inauguràvem el VIIé cicle de conferències del Novembre Cultural a Daimús amb la intervenció del professor i Doctor en Història Eladi Mainar Cabanes.


La Safor sota les bombes fou el títol de la dissertació d'aquest gran especialista de la II República i de la repressió durant  la guerra civil i la dictadura, tasca que fou reconeguda recentment pel prestigiós hispanista britànic Paul Preston en el seu acte d'investidura com a Doctor Honoris Causa per la Universitat de València.
 

L' historiador de Simat de la Valldigna va començar el seu discurs amb una divertida anècdota durant la seua estada a Itàlia en la recerca de documentació sobre els bombardejos a la Safor. Després continuà amb l'inici del conflicte, considerat per l'especialista com un fracàs del colp militar rebel que va provocar a nivell estatal el conflicte fratricida, i en la zona republicana l'esclat de la revolució.


L'ajut prestat per la Itàlia de Mussolini i l'Alemanya de Hitler al bàndol franquista i la no-alineació dels governs francés i britànic  va suposar que la República tenia, dos setmanes després, la guerra perdura. 


El port de Gandia es convertí en un objectiu de primera línia en ser el segon port de l'Estat en l'exportació de fruites, bàsicament taronges. En començar l'any 1937 el bombardejos sobre el port de Gandia es feren habituals. Sobre cada atac els italians realitzaren diverses fotografies amb els informes corresponents, dels quals es constata que en la majoria de vegades fracassaven en els objectius marcats. Segons Eladi Mainar, es realitzaren més de 19.000 atacs en la zona republicana( més de 34 al grau de Gandia), llançant més 3.000.000 de bombes i causant 7.000 morts, alguns tan sagnats com a l'estació de Xàtiva, al mercat d'Alacant o a la ciutat de Barcelona. 


Al final de la contesa, el port de Gandia jugà un paper fonamental, ja que per ell va fugir el general Casado en un vaixell britànic, mentre que el d'Alacant es convertí en una autèntica ratera per als republicans que pretenien escapar de les tropes franquistes. El nostre ponent ens acostà, finalment, a les primeres mesures repressores, espaordidores, del govern de Franco.


Breu resum, parcial i incomplet, de la magistral conferència d'Eladi Mainar sobre els bombardejos a la Safor, però al mateix temps un extraordinari resum, colpidor, de la guerra civil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada