dilluns, 16 de març del 2015

SINOPSI DE LA RUTA ENTRE MONTESA I ÉNGUERA



NOVA CONVOCATÒRIA




                        

                        CONVOCATÒRIA OFICIAL
                        RUTA ENTRE MONTESA I ÉNGUERA
                           (SERRES I CASTELLS)
                          
_________
NOVA CONVOCATÒRIA
___________________________
                                  

         LOCALITAT:                Montesa - Énguera
        
DATA:                         26 d'abril de 2015!
         LLOC DE TROBADA:     Ronda Sud ( Daimús)
        HORA:                         7,30 del matí
        DIFICULTAT:                 Baixa/mitjana
        DESNIVELL:                 270 metres
        QUILÒMETRES:
           11 aproximadament
        TEMPS ESTIMAT:          5 hores
        INFORMACIÓ:               margegros@gmail.com     

SINOPSI DE LA RUTA



   Un solo monte de media legua separa los Montesianos de los Enguerinos, y difieren mucho en idioma, trage y genio. Como vamos subiendo desde Anna hácia los montes se observan gradualmente variedades en lengua, trage, ocupaciones y aun inclinación. En Anna se habla un dialecto que tiene mas del valenciano que del castellano; en el resto de la Canal hasta Navarrés es menor el número de voces valencianas, pero las castellanas distan mucho de su pureza… (Observaciones sobre la historia natural, geografía, agricultura, población y frutos del Reyno de Valencia, Libro Tercero, Cavanilles)


      Ja hem entrat a la comarca veïna de la Costera. Ja hem passejat pels volts de Xàtiva. En aquesta ruta de març anirem un poc més enllà: eixirem des del peus del majestuós castell de Montesa; pujarem la serra de la Plana, o, com diu el botànic Cavanilles, el “monte de media legua  que separa los Montesinos de los Enguerinos”, la serra que fa de fita amb la Canal de Navarrés; i baixem fins arribar a les despulles d’un altre castell, el d’Énguera. Història, castells i terratrèmols, templarers i frontera idiomàtica (aquella on català i castellà s’entrecreuen, es barregen i donen un parlar molt especial). El recorregut és part del GR-237



     Partirem dels volts del castell de Montesa, bella figura que vigila la població des del seu cim i monument històric que controlava el pas de la meseta castellana al litoral. 


     A l’esquerra queda la Mola imponent, lloc d’encontre dels amants de l’escalada. 




     Comença la pujada continuada i quasi monòtona, despullada de vegetació per una pista forestal; el sol, a la nostra esquena. Quasi dalt de la serra, a la nostra dreta veurem les quatre parets mig enderrocades del corral de Campanillo. Des del punt de partença fins al cim de la serra de la Plana haurem recorregut uns 3500 metres.  


      En arribar al cim, arribarem a una cruïlla de camins. Agafarem el camí de la dreta, i a un centenar de metres, ens desviarem a l’esquerra, on s’obri una altra pista que anirà baixant-nos per la zona de l’ombria.


     Es produeix un canvi d’escenari: deixarem la solana, pelada de verdor, abandonarem la Costera, i ens endinsarem en una pineda ben conservada, haurem entrat a la Canal de Navarrés (la primera comarca que visita Marge Gros de parla castellana amb forta influència del valencià, on “las  [voces] castellanas distan mucho de su pureza”)



     Poc abans d’arribar al castell d’Énguera, a mà dreta, enmig de la foresta es podrà veure la reconstrucció d’una casa ibèrica




     Al poc hi ha un desviament, la ruta PRV-298, que ens convida a anar al Cerro Lucena, un poblat ibèric que no visitarem per qüestió de temps. Seguirem recte, i a 500 metres, hi ha uns panells que ens indiquem que ja som als peus del castell d’Énguera. 



     Ascendirem al balcó que ens ofereixen les restes de la fortalesa. Des de la cruïlla del cim de la serra fins al castell haurem recorregut poca cosa, uns 2000 metres. Ja dalt podrem gaudir d’un paisatge novell: tota la comarca de la Canal, amb Énguera, Anna, Chella, Bolbaite i Navarrés (Quesa i Bicorp queden més al nord) i a l’esquerra, l’imponent i desèrtic massís del Caroig (assignatura pendent de Marge Gros). Esmorzar i mistela que no ens falte, caldrà agafar forces per a tornar al punt de partença.

 
     Desfarem camí i en arribar novament al cim, si el dia ens és generós tindrem davant unes belles vistes: el castell de Montesa, la comarca de la Costera, darrere el Benicadell i, fins i tot, el Montcabrer. Aquesta volta, d’Eivissa, ni el pensament.
     Ens quedarà el motiu primer de l’excursió de març, el castell de Montesa...












L’assegurança col·lectiva contractada per l’ Associació Cultural Marge Gros dóna cobertura a aquelles persones que han pagat la quota anual de la temporada 2015. Si voleu tenir cobertura  en aquesta excursió, aquesta tindrà un cost de 5 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada