dimarts, 13 de novembre del 2012

REPOBLADORS BALEARS I IMMIGRANTS A LA SAFOR EN EL SEGLE XVII



16 DE NOVEMBRE,  A LES 8 DE  LA VESPRADA, EN LA CASA DE LA   CULTURA   DE DAIMÚS

CONFERÈNCIA 

REPOBLADORS I IMMIGRANTS BALEARS A LA SAFOR  AL SEGLE XVII, a càrrec d’ANTONI MAS I FORNERS, professor d’Història Medieval de la Universitat de les Illes Balears, JOSEP-LLUÍS MONJO, filòleg i investigador , i JOSEP MAS, investigador.



Des de finals de la dècada dels any 70 del segle passat, Josep Costa i Mas va redescobrir la importància del component balear en el repoblament de les terres que van quedar buides després del foragitament morisc de 1609. A partir d’aquest estudi centrat en el   Marquesat de Dénia,  molts investigadors l’han continuat, tenint quasi sempre com a referent la Marina. Gràcies als treballs d’Antoni Mas i Forners, de Josep-Lluís Monjo i de Josep Mas, aquest estudi l’han ampliat més enllà d’aquestes terres, destacant també la importància del repoblament balear en altres comarques com el Comtat i la Safor. Front al tòpic que la Safor fou una àrea perifèrica dins d’aquest procés de repoblació, els nostres conferenciants mantenen que va formar part d’ell des del primer moment.
En la conferència de pròxim divendres, Antoni Mas i Forners ens parlarà de la situació demogràfic i econòmica de les Illes Balears i els prolegòmens de la repoblació.
Per la seua banda, Josep Mas, analitzarà el repoblament balear de la Safor, dins del qual destaquen, entre altres, el de Miramar, Guardamar de la Safor, Xeresa i Daimús, per citar-ne alguns.
Finalment, Josep-Lluís Monjo estudiarà el cas de Daimús, possiblement el poble amb un component més important de colons balears durant el segle XVII.

Amb aquesta conferència, continuarem la sèrie d’actes programats dins del IV Novembre Cultural que vam començar passat divendres 9 de novembre amb la projecció del documental Els valencians de Mallorca. L’herència balear al sud valencià, acte del qual us mostrem algunes imatges.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada